3D prehliadky nehnuteľností Matterport

3D prehliadky nehnuteľností Matterport

Tradičné foto a video galérie postupne vychádzajú z módy a do popredia sa dostávajú inovatívne formy prezentácie priestorov. Jednou z nich sú aj 3D prehliadky. Predstavujú interaktívny a pútavý spôsob, ako zaujať diváka na prvý pohľad a virtuálne ho vtiahnuť do priestorov nehnuteľnosti alebo prevádzky ešte pred tým, než ju navštívi fyzicky. Namiesto zdĺhavého preklikávania sa fotogalériou alebo prezeraním videa, ktoré nikdy nezobrazí všetko podstatné a môže pôsobiť mätúco, 3D sken nehnuteľnosti má množstvo výhod. Ktoré to sú sa dozviete v článku.

Matterport 3D prehliadka ako zlatý štandard virtuálnych prehliadok

Žiadny softvér na tvorbu 3D prehliadok nie je vo vývoji tak ďaleko ako Americkej spoločnosti Matterport. Vývoju kamier a softvéru na 3D spracovanie priestorov sa venuje od roku 2011 a firmám ponúka jedinečný nástroj na 3D sken nehnuteľností. Na akom princípe teda tento svetový líder dobyl trh virtuálnych prehliadok?

Ako 3D prehliadky fungujú?

Jednoducho. Fotograf sa s 3D kamerou dostaví na miesto činu – či už ide o byt, dom alebo prevádzku firmy. Je nutné spomenúť, že priestor musí byť uprataný pretože tak, ako sa nafotí bude prezentovaný aj vo virtuálnej prehliadke. Nasleduje fotenie – 3D skenovanie nehnuteľnosti. Trvanie je priamo úmerné rozlohe predmetnej nehnuteľnosti, pre príklad 3i byt so 70 m2 dokážeme nafotiť do jednej hodiny. Práca na mieste je hotová, nasleduje spracovanie v špecializovanom softvéri Matterport. Spravidla do nasledujúceho dňa dostane klient link na finálny 3D sken nehnuteľnosti, ktorým môže ďalej disponovať – či už ho priamo posielať záujemcom o obhliadku, uverejniť na sociálnej sieti, na niektorom z realitných portálov alebo vložiť priamo na svoju webstránku ak sa jedná o prevádzku firmy.

Výhody 3D prehliadok

Interaktivita – na rozdiel od fotiek a videa sa divák môže v prehliadke poobzerať navôkol. 360° pohľad je tiež kompatibilný s headsetmi na virtuálnu realitu (VR) a prirovnať by sa ho dalo k počítačovej hre. Práve kvôli tomuto zaujímavému spracovaniu strávia diváci pri prezeraní 3D skenu oveľa viac času než pri tradičných fotkách a videu.

matterport virtualne prehliadky

Realistický pôdorys a 3D model – 3D prehliadku dopĺňa realistický pôdorys a otáčateľný 3D model, ktorý poskytuje situačný prehľad o dispozícii nehnuteľnosti.

byt 3d
matterport 3d model

Meranie vzdialenosti priamo v prehliadke – Matterport virtuálnu prehliadku je síce možné vyhotoviť s akoukoľvek 360° kamerou, pri voľbe lacnejších zariadení však prehliadka utrpí na kvalite. V súčasnosti najlepšou voľbou je kamera priamo od výrobcu Matterport Pro2 3D, ktorá disponuje okrem optiky aj infračerveným 3D senzorom. Práve vďaka nemu je možné priamo v prehliadke merať vzdialenosti medzi zvolenými bodmi, čo sa zíde napr. pri zariaďovaní bytu a plánovaní rozmiestnení nábytku.

matterport 3d prehliadka meranie vzdialenosti

Všetky informácie na jednom mieste – do nástupu virtuálnych prehliadok bolo nutnosťou preskakovať medzi čítaním inzerátu a fotografiami alebo videom. 3D prehliadka obsahuje všetky podstatné informácie priamo v sebe – či už sa jedná o kontakt na makléra, popis vybavenia alebo cenu.

Fotografie ako výstup z prehliadky – z 3D prehliadky je možné vyhotoviť fotografie vo vysokom rozlíšení, ktoré môžu byť komplementárne použité na doplnenie inzerátu ponúkanej nehnuteľnosti. Nakoľko kamera sníma celých 360°, nehrozí že by sa na niektorý dôležitý záber zabudlo ako to už býva zvykom pri klasických fotografoch.

Videoprehliadka – rovnako ako fotografie, z 3D skenu nehnuteľností je možné exportovať aj video. To ocenia najmä technicky menej zdatní diváci, pre ktorých by aj jednoduché ovládanie prehliadky myšou mohlo predstavovať problém. Videovýstup je možné doplniť o príjemnú hudbu, kontaktné informácie, prípadne hovorené slovo slúžiace ako sprievodca po priestoroch.

Umiestnenie na Google Mapy – Google 360 prehliadka v prostredí Street View je zaujímavým nástrojom pre firmy na zvýšenie ich SEO. Zákazníci, ktorí sa prevádzkou prešli vo virtuálnom prostredí sa tiež cítia komfortnejšie pri reálnej návšteve.

Bezpečnosť – predaj bytu 3D formou je v čase korony výborným spôsobom ako minimalizovať riziko nákazy. 3D prehliadky bytov odbúravajú nutnosť prejsť sa priestormi fyzicky, odfiltrujú nerelevantných záujemcov a zároveň Vás odlíšia od stoviek ďalších inzerentov.

Cena – v porovnaní s pridanou hodnotou klasických fotografií a konvenčného videa je investícia do virtuálnej prehliadky rozumnou voľbou. Pri zohľadnení všetkých vyššie spomenutých benefitov sa 180 € ako cena Matterport prehliadky 3i bytu nezdá až tak veľa, čo myslíte?

No a prečo práve my?

Disponujeme vyššie spomínanou Matterport Pro2 3D kamerou, ktorá v súčasnosti nemá konkurenta. Realizovali sme desiatky projektov od nehnuteľností na predaj (byty, domy, skladové priestory…), cez športoviská až po galérie. Z prehliadok vytvárame pútavé videá, pracujeme s programami na tvorbu technických pôdorysov a s našimi 3D prehliadkami Matterport obsluhujeme celé Slovensko.

Leave a reply

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Your comment:

Your name:

Enter Captcha Here : *

Reload Image